Welke extra kosten mag je verhuurder vragen?

Welke kosten zijn wel, en welke zijn niet toegestaan?

Welke extra kosten mag je verhuurder vragen?

Yes! Eindelijk een kamer gevonden! Maar bij de ondertekening van je huurcontract wordt je opeens geconfronteerd met allerlei extra kosten die bovenop de huurprijs komen. Volgens de verhuurder ben je verplicht om deze te betalen, anders geeft hij de kamer aan een ander. Maar mag je verhuurder deze kosten wel bij jou in rekening brengen? In deze blog bespreken we alle bij ons bekende extra kosten die verhuurders bij huurders proberen door te berekenen. Let op! Dit artikel gaat over kosten die je verhuurder bij je in rekening brengt. Moet jij kosten aan je makelaar betalen? Lees dan meer over de mogelijkheid om de betaalde bemiddelingskosten terug te vorderen.

Administratiekosten

Een verhuurder mag geen administratiekosten bij een huurder in rekening brengen. De kosten voor het opstellen van een huurovereenkomst zijn zowel in het belang van de huurder als de verhuurder. Deze ‘verhuurkosten’ horen bij de ‘normale woningexploitatie’ zodat die kosten uit de huurprijs moeten worden gehaald’. Administratiekosten kunnen niet afzonderlijk aan een huurder in rekening worden gebracht. Op basis van de Nederlandse wet kun je betaalde administratiekosten dan ook terugvorderen. De wet merkt deze kosten aan als onredelijk voordeel. Voor het terugvorderen van administratiekosten dien je een procedure te starten bij de kantonrechter. Helaas is het bedrag dat je aan administratiekosten betaalt op zich meestal niet hoog genoeg om een procedure te starten. Maar in combinatie met de teveel betaalde servicekosten en het terugvorderen van de waarborgsom is dit vaak wel mogelijk.

Bemiddelingskosten

Als jouw verhuurder een derde, bijvoorbeeld een makelaar, inschakelt om hem te helpen bij het verhuren van de woning, maakt dit de situatie niet anders. Bemiddelingskosten komen altijd voor rekening en risico van de verhuurder.

Sleutelgeld

Helaas komt het nog regelmatig voor dat een verhuurder sleutelgeld in rekening wil brengen. Zo hebben wij recentelijk een huurder geadviseerd die 50 euro moest overmaken naar de verhuurder voordat hij de sleutel kreeg. Het vragen van sleutelgeld is niet toegestaan, ook als het bedrag hoger of lager is dan 50 euro. De wet spreekt in dit geval namelijk van een onredelijk voordeel voor de verhuurder. Meestal staat er een beding in je huurcontract waarin is opgenomen dat je verplicht bent om sleutelgeld te betalen. Zelfs als dit in je contract staat, kun je het huurcontract ondertekenen en vervolgens hoef je dit bedrag niet betalen. Zo’n beding is namelijk nietig. Dat betekent dat uit de wet blijkt dat het niet is toegestaan en dat je niets hoeft te doen om ervoor te zorgen dat het sleutelgeldbeding niet meer geldig is.

Waarborgsom

Vraagt jouw verhuurder een borg ter hoogte van twee of drie maanden huur? Je zou het niet verwachten, maar in principe is dit toegestaan. Wel is het van belang dat er een redelijk bedrag aan waarborgsom wordt gevraagd. Een bedrag van € 1.500,- voor een kaal opgeleverde kamer van 10 m2 zal over het algemeen niet als redelijk worden gezien. Een waarborgsom dient als ‘waarborg’ voor je huisbaas om de schade die jij eventueel aan je woonruimte veroorzaakt te dekken op het moment dat je de woning verlaat. Laat je de woning in dezelfde staat achter en heb je geen overige schade veroorzaakt aan je huurwoning? Dan krijg je de borg terug bij het einde van je huurovereenkomst. Een verhuurder dient de borg in ieder geval na drie maanden na de einddatum van je huurcontract aan je terug te betalen.

Huur

Wij kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat je nooit contant aan je verhuurder moet betalen. Niet voor de huurprijs, niet voor de administratiekosten, sleutelgeld en ook en vooral niet voor de waarborgsom.

Heb je aanvullende vragen over bovengenoemde overige kosten of heb jij onterechte kosten betaald? Kom vrijblijvend langs op ons kantoor. Wij helpen je graag verder.

Maak een afspraak

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.