Wat kun je doen tegen geluidsoverlast?

Als je gek wordt van je buren...

Wat kun je doen tegen geluidsoverlast?

Herken je het volgende? Buren of huisgenoten die ’s avonds ruzie maken, regelmatig feestjes geven of de tv net iets te hard hebben staan waardoor jij niet kan slapen? In dit artikel bespreek ik welke mogelijkheden jij als huurder hebt om de geluidsoverlast tegen te gaan.

Overlast aankaarten

Normale leefgeluiden van buren moet je accepteren. Maar wat is de grens tussen een ‘normaal’ leefgeluid en geluidsoverlast? Dit verschilt per persoon. Wij raden je daarom aan om niet te snel naar je buren toe te stappen, maar eerst de situatie aan te kijken. Blijven ze doorgaan met de overlast, dan is het verstandig om met je buren te gaan praten. Misschien begrijpen ze je situatie en willen ze meer rekening met je houden. Jullie kunnen bijvoorbeeld afspreken dat er op een doordeweekse avond na 22:00u. geen harde muziek meer wordt gedraaid. Komen jullie er samen niet uit? Dan kan je de huishoudelijke reglementen of woonregels bij je verhuurder opvragen. Vervolgens kan je bij overtreding van die regels dit aan geven bij je bewonersvereniging, gemeente of bij jullie gezamenlijke verhuurder. Je verhuurder kan als bemiddelingspersoon optreden of in overleg met jou en je buren maatregelen nemen. Te denken valt aan isolatie of een reconstructie van vloeren, muren of trappen.

Standpunt Huurcommissie

De Huurcommissie kan een tijdelijke huurverlaging uitspreken als er een ernstig (onderhouds)gebrek aanwezig is in jouw woonruimte. Er bestaat een zogenoemd gebrekenboek. Dit is een lijst met gebreken die in ieder geval tot een huurverlaging leiden. Ook omstandigheden die niet in dit gebrekenboek staan vermeld, kunnen worden aangemerkt als gebrek. Echter, voor deze omstandigheden moet je naar de kantonrechter als je een tijdelijke huurverlaging wilt.

Wordt geluidsoverlast aangemerkt als een ernstig gebrek door de Huurcommissie? Geluidsoverlast veroorzaakt door je buren komt niet voor in het gebrekenboek van de Huurcommissie. Dit betekent dat de Huurcommissie niet bevoegd is om een huurverlaging uit te spreken vanwege geluidsoverlast van je buren. Wel kan geluidsoverlast samen met onvoldoende isolatie van de muur, vloeren of plafonds die je met je buren deelt door de Huurcommissie als een ernstig gebrek worden aangemerkt. Heb jij het idee dat jouw wanden onvoldoende geïsoleerd zijn én ervaar je geluidsoverlast, dan is het mogelijk om een procedure te starten bij de Huurcommissie. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat de Huurcommissie een rapport vereist van een erkende deskundige waaruit blijkt dat de wanden inderdaad niet goed geïsoleerd zijn. Zo’n rapport kost vaak rond de 1000 euro en, hoe vervelend dit ook is, deze kosten komen voor eigen rekening.

Advocaat inschakelen

Wat als je er niet uit komt met je buren en ook bemiddeling door jullie verhuurder, een mogelijke toezichthouder van je pand/wijk (denk aan een conciërge of wijkagent) of jouw buurtbemiddelaar via de gemeente niet tot een oplossing leidt? Dan kan je een advocaat inschakelen. Een advocaat kan alleen bij onrechtmatige hinder een zaak bij de rechtbank starten. Een nadeel van een rechtszaak is dat de uitkomst onzeker is, omdat de rechter een belangenafweging maakt tussen jouw hinder en het belang van je buren. De rechter vraagt in dit soort procedures vaak of jullie al mediation of professionele bemiddeling hebben geprobeerd. Zo niet, dan kan de rechter oordelen dat jullie dit eerst moeten proberen. Daarom raad ik aan om eerst te proberen om de situatie met mediation op te lossen voordat je een rechtszaak begint.

Wat te doen bij overlast van de buren?

Wij raden je aan om niet bij iedere schreeuw van je buren de confrontatie aan te gaan. Ga bij jezelf na of de geluidsoverlast echt dermate vervelend is dat het het waard is om een conflict aan te gaan. Komt de overlast vaak voor? Zo niet, probeer je er dan niet teveel aan te storen. Zoals eerder gezegd zijn leefgeluiden van je buren niet te voorkomen. Is het voor jou erg hinderlijk, zoek dan contact met je buren en probeer er samen uit te komen. Vervolgens kun je het probleem bij je bewonersvereniging, bij de gemeente of bij jullie verhuurder aankaarten. Misschien dat zij als bemiddelingspersoon kunnen optreden. Als jullie daarna nog altijd geen oplossing kunnen bereiken, is het verstandig om contact op te nemen met een jurist voor vervolgstappen.

Heb jij alles al geprobeerd om er samen met je buren uit te komen? En blijf je overlast ervaren?
Kom vrijblijvend langs op ons kantoor. Wij helpen je graag verder.

Maak een afspraak

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.