Moet ik de huurverhoging betalen?

Alle regels omtrent huurverhoging op een rijtje

Mag mijn huisbaas de huur verhogen?

Huurders ontvangen in de maand april vaak een voorstel tot huurverhoging van de verhuurder. Ben jij ook één van deze huurders? En vraag jij je af of je verhuurder de huurprijs überhaupt mag verhogen? Kun je als huurder ook iets ondernemen tegen de huurverhoging? De antwoorden op deze vragen vind je in de blog van deze maand.

Mag mijn huisbaas mijn huur verhogen?

In beginsel mag een verhuurder de huurprijs niet verhogen. Dit mag alleen als je huurprijs op of beneden het wettelijk toegestane maximum ligt. Als je huurprijs al hoger is dan toegestaan, mag de huur uiteraard niet nóg hoger worden. Bereken je maximaal toegestane huurprijs via onze online huurcheck.

De overheid heeft bepaald dat je huurprijs slechts één keer per twaalf maanden mag worden verhoogd met een wettelijk vastgesteld percentage. Vanaf 1 juli 2020 betreft het percentage voor kamerhuurders maximaal 4,1%. Voor huurders van zelfstandige woonruimte (dat zijn woonruimten met een eigen toilet en een eigen keuken) geldt een maximaal percentage van 5,1% als je in 2018 een inkomen had van € 43.574,- of minder. Voor huurders met een bruto jaarinkomen hoger dan € 43.574,- geldt een maximaal huurverhogingspercentage van 6,1%.

Kan ik bezwaar maken tegen de voorgestelde huurverhoging?

Je kunt bezwaar maken tegen een voorstel tot huurverhoging als:

 • het voorstel niet aan de wettelijke vereisten voldoet;
  a. Het voorstel dient minimaal twee maanden van tevoren naar je te worden verstuurd;
  b. Het voorstel moet je oude kale huurprijs vermelden en de nieuwe kale huurprijs;
  c. Ook dient het verhogingspercentage te worden vermeld en het bedrag van de verhoging;
  d. Ten slotte moet in het voorstel worden vermeld hoe je bezwaar kunt maken.
 • je huurprijs dan hoger wordt dan het wettelijke maximum;
 • er een tijdelijke huurverlaging is uitgesproken of er een procedure loopt in verband met onderhoudsgebreken.

Hoe maak ik bezwaar tegen een voorstel tot huurverhoging?

Via dit formulier maak je bezwaar tegen het voorstel tot huurverhoging. Nadat je het formulier naar de verhuurder hebt verzonden, vindt de huurverhoging geen doorgang. Als de verhuurder je huur ondanks je bezwaar toch wenst te verhogen, moet hij aan de Huurcommissie vragen of het voorstel tot huurverhoging redelijk is. Pas als de Huurcommissie uitspraak heeft gedaan en de verhoging redelijk heeft geacht, moet je de huurverhoging betalen.

Ik heb een herinnering/aanmaning/incassobrief ontvangen van mijn verhuurder. Wat moet ik doen?

Als je bezwaar hebt gemaakt tegen het verhogingsvoorstel, dan kun je de brief negeren. De verhuurder dient in dat geval de Huurcommissie te vragen om de voorgestelde huurverhoging te beoordelen. Pas als de Huurcommissie heeft geoordeeld dat de verhoogde huurprijs redelijk is, wordt de verhoging doorgevoerd.

Als je geen bezwaar hebt gemaakt en de huurverhoging niet hebt betaald, dan geldt het volgende:

Indien het verhogingsvoorstel per aangetekende post is verstuurd, dan moet jij als huurder de Huurcommissie vragen om het verhogingsvoorstel te toetsen op redelijkheid. Pas als de Huurcommissie heeft geoordeeld dat het voorstel redelijk is, moet je de verhoging (met terugwerkende kracht) betalen.

Indien het verhogingsvoorstel niet per aangetekende post is verstuurd, en de herinneringsbrief evenmin, dan kun je de herinnering/aanmaning/incassobrief negeren. Als de verhuurder binnen drie maanden alsnog een aangetekende herinneringsbrief stuurt, dan moet jij als huurder de Huurcommissie vragen om het verhogingsvoorstel te toetsen op redelijkheid. Pas als de Huurcommissie heeft geoordeeld dat het voorstel redelijk is, moet je de verhoging (met terugwerkende kracht) betalen.

Heb jij een voorstel tot huurverhoging ontvangen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Frently. Wij helpen je kosteloos bezwaar te maken.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.