Mijn huisbaas gaat naar de rechtbank. Wat betekent dit?

Hoe ziet een rechtszaak eruit?

Mijn huisbaas gaat naar de rechtbank. Wat betekent dit?

Als je bij de Huurcommissie een procedure start om bijvoorbeeld je huurprijs te verlagen, dan wordt de uiteindelijke beslissing van de Huurcommissie vastgelegd in een uitspraak. Deze uitspraak is bindend voor zowel jou als je verhuurder. Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw verhuurder (of jijzelf) het niet eens is met deze beslissing. Als dat het geval is, dan moet de huisbaas via een deurwaarder een dagvaarding naar jouw huisadres laten sturen. In deze dikke enveloppe staan de redenen waarom hij/zij vindt dat de uitspraak anders moet zijn. Door middel van het sturen van deze dagvaarding verdwijnt de binding aan de uitspraak van de Huurcommissie. De kantonrechter wordt nu gevraagd om de zaak opnieuw te bekijken en te beoordelen. Je kunt deze stap dus zien als een soort hoger beroep.

Zodra jij een dagvaarding van jouw verhuurder hebt ontvangen, dan is het erg belangrijk dat je de dagvaarding zo snel mogelijk naar ons kantoor brengt. Dan kunnen we namelijk tijdig een schriftelijke reactie geven op de dagvaarding. Als je niet op de dagvaarding reageert, wijst de rechter automatisch de vorderingen van jouw verhuurder toe. Negeer een dagvaarding daarom nooit!

Dagvaarding van de rechtbank

Zodra jouw verhuurder een dagvaarding naar jou stuurt, dan zal deze in een grote envelop door een gerechtsdeurwaarder persoonlijk aan je worden bezorgd. Het kan intimiderend overkomen als er een gerechtsdeurwaarder naar je huis komt. Maak je daar niet al te veel zorgen over. Dit is de enige manier waarop de verhuurder een ​​nieuwe uitspraak kan krijgen.

Als je niet thuis bent op het moment dat de gerechtsdeurwaarder bij jouw huis aankomt, dan zal hij de dagvaarding in de brievenbus gooien. Een dagvaarding bevat de bezwaren van de verhuurder met betrekking tot de uitspraak van de Huurcommissie. Meestal heeft de dagvaarding ook zogenoemde ‘producties’. Dit zijn de bijlagen die bedoeld zijn om de argumenten van jouw verhuurder aan te tonen.

Op de dagvaarding staat een datum. Deze datum houdt niet in dat je op die datum naar de rechter moet. Je wordt enkel gevraagd om een ​​schriftelijke reactie op de dagvaarding in te leveren vóór de datum zoals vermeld in de dagvaarding. Als jij de dagvaarding tijdig naar ons kantoor brengt, zorgen wij ervoor dat deze reactie op tijd bij de rechtbank binnen komt.

Conclusie van antwoord

De schriftelijke reactie van jou op de dagvaarding heet een ‘conclusie van antwoord’. In de conclusie van antwoord leggen we aan de rechter uit waarom de argumenten van de verhuurder niet moeten worden gevolgd. We voegen ook een tegenvordering toe aan onze conclusie om de huur of servicekosten die je te veel aan je verhuurder hebt betaald terug te vorderen. Het is ook mogelijk om een eventuele vordering met betrekking tot een borg of administratiekosten mee te nemen. Nadat we de conclusie van antwoord hebben ingeleverd, zal de rechter beslissen wat de volgende stap is. Meestal is de volgende stap dat de verhuurder op de conclusie van antwoord mag reageren.

Conclusie van repliek

De verhuurder krijgt de mogelijkheid om te reageren op de conclusie van antwoord. Dit moet gebeuren binnen vier weken nadat je de conclusie van antwoord hebt ingeleverd. De verhuurder kan ook aanvullende bewijzen als bijlage aan zijn stuk toevoegen. Als jouw verhuurder meer tijd nodig heeft om op jouw conclusie te reageren, dan kan hij/zij, net als jij, een verlenging van de deadline aanvragen van vier weken (maximaal twee keer).

Laatste reactie

Uiteindelijk kunnen zowel jij als de verhuurder nog één keer schriftelijk reageren. Nadat de verhuurder zijn reactie heeft ingeleverd, stuurt de rechter binnen acht weken een vonnis. In het vonnis vinden we de uiteindelijke beslissing van de kantonrechter.

Hoorzitting

Soms plant de rechter een mondelinge zitting (comparitie) bij de rechtbank om te zien of het mogelijk is om een ​​regeling te treffen en/of om aanvullende vragen te stellen naar aanleiding van het lezen van beide standpunten. Als de rechter een comparitie gelast, dien je jouw verhinderdata voor de komende drie maanden door te geven. Nadat zowel jouw verhuurder als jij de rechtbank hebben geïnformeerd, bepaalt de rechtbank de datum van de hoorzitting. Een hoorzitting duurt ongeveer één tot twee uur en vindt plaats op slechts 400 meter van ons kantoor. Je kunt iemand anders meenemen naar de rechtbank als je dat prettig vindt. Ook is er iemand van Frently aanwezig bij de comparitie.

Vonnis

Als er tijdens de hoorzitting tot geen schikking kan worden overeengekomen (oftewel dat de verhuurder en jij er onderling niet uitkomen) en/of er geen rechtszitting plaatsvindt, dan zal de rechter een beslissing nemen over het bedrag dat jouw verhuurder verondersteld wordt jou terug te betalen. Het vonnis van de rechter wordt vervolgens naar het advocatenkantoor gestuurd. Zodra het vonnis tot de beschikking is, ontvang je per e-mail een kopie van de ontvangstbevestiging. De laatste stap is het terugvorderen van het geld van de verhuurder. Zodra het geld binnen is, maakt Frently de factuur voor onze diensten en sturen we het geld naar jouw bankrekening.

Hoe lang duurt een rechtszaak?

Het is heel lastig om een indicatie te geven over de duur van jouw zaak. Een gerechtelijke procedure duurt gemiddeld acht maanden. Dit hangt echter echt van het volgende af:

Als de verhuurder of jij meer tijd nodig heeft/hebt om te reageren op een bepaald document (de dagvaarding, de conclusie van antwoord, reactie verhuurder op de conclusie van antwoord of de laatste reactie), kun je een verlenging van de deadline aanvragen. Deze deadline wordt dan weer verlengd met vier weken nadat je het document hebt ontvangen. Als je na vier weken nog meer tijd nodig hebt, kun je nogmaals vier weken verlenging van de deadline aanvragen. Zoals je kunt zien, kunnen deze verlengingen de procedure aanzienlijk vertragen.

Hoeveel kost een rechtszaak?

Niks! Je hoeft helemaal niets te betalen voor de gerechtelijke procedure. De meeste kosten van de rechtszaak komen voor rekening van de overheid. Let op! Dit is het geval wanneer je een laag inkomen hebt én niet genoeg spaargeld op je rekening hebt om de kosten van een advocaat te dekken. Als student zal dit vaak het geval zijn. Daarnaast betaalt Frently het salaris voor de advocaat, de procedurekosten en, in het zeldzame geval dat we een gerechtelijke procedure verliezen (<1%), het salaris van de advocaat van de verhuurder.

Als je een brief ontvangt van de Raad voor Rechtsbijstand met de vermelding: ‘vaststelling eigen bijdrage’, mag je deze brief negeren. Je hoeft deze kosten niet te betalen. Frently betaalt de kosten van de gerechtelijke procedure, inclusief de eigen bijdrage.

Wil je weten wat de voortgang van jouw rechtszaak is? Controleer je laatste e-mail of neem contact op met de advocaat die jouw zaak behandelt. Weet je niet zeker welke advocaat jouw procedure behandelt? Neem gerust contact met ons op!

Maak een afspraak

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.