Mag ik mijn kamer onderverhuren?

Alle regels omtrent het onderverhuren van je woning op een rijtje

Mag ik mijn kamer onderverhuren?

De meeste huurders gaan tijdens hun studieperiode voor een half jaar of voor een jaar naar het buitenland. Of je gaat tijdelijk op reis. Natuurlijk wil je geen huur betalen voor een kamer of appartement waar je niet woont. Het is in Groningen erg lastig om een nieuwe kamer te vinden, dus het liefst verhuur jij je kamer tijdelijk onder en kom je na je tijdelijke afwezigheid weer wonen in je eigen woonruimte.  Maar mag je zomaar je kamer onderverhuren?

Wat zegt het huurcontract over onderhuren?

Voor het antwoord op de vraag of je mag onderverhuren, dien je eerst je huurcontract te bekijken. Ben jij met jouw verhuurder overeengekomen dat je mag onderverhuren? Dan mag je natuurlijk je gang gaan en (tijdelijk) een nieuwe huurder gaan zoeken. Doe dit wel onder de voorwaarden die in je contract staan vermeld en zorg dat je alles goed schriftelijk vastlegt.

Kamers

Huur je een kamer en heb je geen afspraken gemaakt in je huurcontract? In dat geval dien jij je verhuurder altijd om toestemming te vragen voordat jij je kamer mag onderverhuren. We raden je aan om toestemming altijd schriftelijk vast te leggen. Dat kan via een e-mail, maar een overeenkomst of toestemming kan ook via Whatsapp rechtsgeldig tot stand komen.

Krijg je geen toestemming van de verhuurder? Dan mag je in principe niet onderverhuren en heb je drie opties:

– Je blijft de huur van je kamer of appartement betalen, ondanks je afwezigheid;

– Je zegt je huurovereenkomst op;

– Je verhuurt de kamer toch onder zonder toestemming van de verhuurder.

De eerste twee opties zijn natuurlijk niet ideaal. Daarom kiezen sommige huurders ervoor om zonder toestemming te gaan onderverhuren.

Appartementen

Voor appartementen gelden andere regels dan voor kamers. De wet geeft aan dat je een deel van een gehuurd appartement mag onderverhuren. Heb jij een appartement met drie slaapkamers, en gebruik je er maar één? Dan kan je de overige twee slaapkamers aan iemand anders onderverhuren. Let wel even op je huurcontract. Het komt namelijk vaak voor dat een verhuurder in het huurcontract zet dat je ondanks deze wettelijke regel, je contract alleen met toestemming van de verhuurder mag onderverhuren. In dat geval heb je dus een (schriftelijke) bevestiging nodig van de huisbaas dat dit mag.

Mijn verhuurder wil de onderhuurder eerst goedkeuren

Sommige huisbazen willen de kandidaat-onderhuurder eerst goedkeuren voordat zij toestemming geven voor onderhuur. Zo’n voorwaarde voor toestemming is toegestaan. Op die manier kan een verhuurder zeker weten dat er geen vervelende of louche figuren in zijn woning verblijven.

Onderhuur zonder toestemming van de verhuurder

De kans is klein dat jouw verhuurder er ooit achter komt dat jij je kamer onderverhuurt. Jij blijft immers zelf de huurprijs betalen aan de verhuurder en een verhuurder mag niet uit zichzelf jouw kamer binnenkomen in verband met privacy-wetgeving.

Maar wat kan er gebeuren als je toch voor optie 3 kiest en jouw kamer onderverhuurt zonder toestemming van de verhuurder? Deze gedraging kan onder omstandigheden worden aangemerkt als slecht huurderschap; je houdt je immers niet aan de regels van de wet en/of jouw huurcontract.

Slecht huurderschap is één van de vier wettelijke opzeggingsgronden die een verhuurder de mogelijkheid geeft om een huurovereenkomst op te zeggen. Indien de verhuurder de huurovereenkomst met jou wil opzeggen, dient hij dit aan jou te laten weten via een aangetekende brief. In deze brief moet de opzeggingsgrond worden vermeld die volgens hem moet leiden tot de opzegging (in dit geval de onderhuur zonder toestemming). De opzegtermijn voor een verhuurder is altijd drie maanden. Daar komt nog een maand bij voor elk jaar dat je al in de woning woont, met een maximum van zes maanden.

Zodra jij een aangetekende brief van de verhuurder hebt ontvangen, heb je zes weken om aan te geven of je instemt met de beëindiging. Als de verhuurder zich netjes aan de opzegtermijn heeft gehouden, raden wij je aan om in te stemmen met de beëindiging van de huurovereenkomst.

Maar ik wil niet verhuizen!

Wil je toch in de woning blijven wonen? Als je niet reageert op de aangetekende brief betekent dit automatisch dat je niet instemt met de huurbeëindiging. In dit geval raden we je aan om rond de laatste dag van de zes weken-termijn een bericht te sturen naar je verhuurder waarin je aangeeft dat je je niet kunt vinden in beëindiging van de huurovereenkomst.

Of onderhuur zonder expliciete toestemming van de verhuurder ook daadwerkelijk wordt gezien als slecht huurderschap en of een rechter van mening is dat deze gedraging ernstig genoeg is om het huurcontract te beëindigen, kan niet eenvoudig met een ja of nee worden beantwoord. Dit hangt af van de omstandigheden van het geval.

Welke rechten en plichten heeft een onderhuurder?

Een onderhuurder heeft dezelfde wettelijke rechten en plichten als een ‘gewone’ huurder. Dit betekent dat als jij je kamer verhuurt aan iemand anders, jij je moet houden aan de regels omtrent huurprijsbescherming; de kale huurprijs mag niet hoger zijn dan de wettelijk toegestane maximale huurprijs en het voorschot servicekosten dat jij in rekening brengt, moet je aan het eind van de huurovereenkomst een afrekening sturen van de daadwerkelijke servicekosten.

Ik wil mijn kamer onderverhuren

Ben jij van plan om je woonruimte onder te verhuren? Wij raden je aan om duidelijke afspraken te maken met een onderhuurder. Kies het liefst iemand die je vertrouwt of iemand die je via via kent. Ga je de woonruimte voor langere tijd verhuren? Vraag dan het liefst ook een waarborgsom bij aanvang van de huur. Op die manier heb je een soort zekerheid dat de woonruimte bij het einde van de huurperiode op een nette en schone manier wordt opgeleverd.

Hier tref je een voorbeeld aan voor een contract dat je kunt gebruiken voor het verhuren van jouw woonruimte.

Wie tekent het huurcontract?

Niet jouw verhuurder, maar jijzelf dient het huurcontract met de onderhuurder te tekenen. De onderhuurder maakt de huur dan naar jou over en jij maakt elke maand de huur over naar jouw verhuurder.

Heb jij vragen over onderhuur? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag. Via onze online afspraakplanner, kun je gratis een afspraak plannen op ons kantoor.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.