Kan ik huurtoeslag aanvragen?

Bekijk hiervoor de opgestelde voorwaarden door de Belastingdienst

Kan ik huurtoeslag aanvragen?

Je hebt een (nieuwe) woning waarvoor de huurprijs misschien te hoog is om te kunnen betalen. Of je bent op zoek naar een nieuwe woning en vraagt je af of je recht hebt op huurtoeslag voor die woning. Wanneer heb je recht op huurtoeslag en wat moet je doen om dit te ontvangen? We leggen het hieronder uit.

Voorwaarden voor huurtoeslag

Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten voor mensen waarbij in verhouding de huurprijs te hoog is met het inkomen. Er zijn voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de toeslag.

 1. Ten eerste moet je minimaal 18 jaar zijn.
 2. Daarnaast moet je een huurcontract hebben die door zowel jou als door de verhuurder ondertekend is. Dit mag geen tijdelijk contract zijn zoals bij bijvoorbeeld sloopwoningen, want dan heb je geen recht op huurtoeslag.
 3. Je woning moet een zelfstandige woonruimte zijn. Dit betekent dat je moet beschikken over een eigen toegangsdeur die van binnen en buiten op slot kan, een eigen woon-/slaapkamer en een eigen keuken.
 4. Ook is het van belang dat jij en iedereen die eventueel bij jou woont, ingeschreven staat op het adres bij de gemeente waarvoor je de huurtoeslag wil aanvragen. Iedereen die op dit adres ingeschreven staat moet beschikken over een Nederlandse nationaliteit, een nationaliteit van een ander EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Kom je uit een ander land? Dan heb je een geldige verblijfsvergunning nodig van de IND.
 5. Tot slot mag de huurprijs van de woning niet te hoog zijn en mag je ook niet teveel inkomen en vermogen hebben.

Rekenhuur

De maximale huurprijs is afhankelijk van je situatie. Ten eerste is het van belang om te bepalen wat je rekenhuur is. Dit is waarmee de Belastingdienst werkt om de hoogte van je toeslag te bepalen en dit kan afwijken van de huurprijs die je betaalt aan je verhuurder. De rekenhuur bestaat uit de kale huurprijs en een aantal servicekosten. De servicekosten die meetellen voor de huurtoeslag zijn: energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten, schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimten, huismeesterkosten en kosten voor dienst en recreatieruimten. Per rubriek mag je maximaal 12 euro opgeven. Als jij andere servicekosten betaalt, tellen deze dus niet mee voor het bepalen van de rekenhuur. Niet iedereen betaalt voor elke rubriek servicekosten die de Belastingdienst hanteert. Als dit bij jou het geval is, laat je dat dus gewoon buiten beschouwing. Als je de meetellende servicekosten toevoegt aan de kale huurprijs zoals deze in je huurcontract staat heb je de rekenhuur.

Huishouden

Nu je weet hoe je de rekenhuur kunt bepalen, is het van belang om je huishoudsamenstelling vast te stellen. Aan de hand daarvan kun je bepalen welke grens op jou van toepassing is. Als je alleen woont geldt het volgende:

 • Ben je tussen de 18 en 23 jaar?
  Dan mag je rekenhuur niet lager zijn dan € 231,87 en niet hoger dan € 417,34 (2018).
 • Ben je 23 jaar of ouder?
  Dan mag de rekenhuur niet lager zijn dan €231,87 en niet hoger zijn dan €710,68 (2018). Als je in de loop van het jaar 23 wordt, dan geldt deze grens vanaf de maand nadat je 23 bent geworden.

“Ben je 23 jaar of ouder? Dan mag de rekenhuur niet lager zijn dan €231,87 en niet hoger zijn dan €710,68.”

Woon je samen met iemand?

Als iedereen tussen de 18 en 23 is, mag de rekenhuur niet lager zijn € 231,87 en niet hoger dan € 409,92. Als tenminste één persoon binnen het huishouden 23 jaar of ouder is, dan mag de rekenhuur niet lager zijn dan € 231,87 en niet hoger dan € 710,68.

Ben je jonger dan 18?

Dan kun je alleen in aanmerking komen voor huurtoeslag als je aan alle voorwaarden voldoet én je beide ouders overleden zijn of als je een kind hebt dat bij jou woont.

Inkomen en vermogen (2018)

Er gelden ook inkomensgrenzen om te bepalen of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Als je alleen woont ligt de grens in 2018 op €22.400,- op jaarbasis. Woon je niet alleen? Dan geldt de grens van €30.400,- voor het hele huishouden. Deze grenzen zijn geldig tot je 66 jaar oud bent. Deze grenzen betreffen bruto inkomensgrenzen, dus voordat alle belastingen hierop in mindering zijn gebracht.

Tot slot moet je kijken of je niet teveel vermogen hebt. De peildatum van het vermogen ligt ieder jaar op 1 januari. Had je op 1 januari 2018 meer vermogen dan € 30.000,-, dan heb je het hele jaar geen recht op huurtoeslag. Jouw spaargeld valt ook onder je vermogen. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de Belastingtelefoon via 0800-0543.

Ik deel mijn woonadres met meerdere appartementen

Soms komt het voor dat een woning één huisnummer heeft, maar dat er meerdere appartementen aanwezig zijn. In zo’n geval is het raadzaam om via de gemeente na te gaan of er een apart huisnummer aangevraagd kan worden. Je hebt een apart huisnummer nodig, omdat het inkomen van alle mensen die geregistreerd staan op hetzelfde adres meetellen voor het wel of niet toekennen van huurtoeslag. Als de gemeente je niet kan helpen, dan raden we je aan om contact op te nemen met de Belastingdienst.

Hoe kan ik huurtoeslag aanvragen?

Voldoe je aan alle voorwaarden en wil je de toeslag aanvragen? Ga hiervoor naar www.toeslagen.nl en log in met je DigiD op Mijn Toeslagen. Dit is de enige manier om het online gratis aan te vragen. Nadat je de aanvraag hebt ingediend krijg je meestal binnen 5 weken een beschikking. Dit is de brief waarin staat hoeveel recht je hebt op huurtoeslag. Deze brief krijg je digitaal via Mijn Toeslagen. Houd er rekening mee dat je zelf goed controleert of je alle gegevens juist invult. Als er in de loop van het jaar iets wijzigt in bijvoorbeeld je huurprijs of inkomen, dan ben je zelf verantwoordelijk om dit op tijd te wijzigen via Mijn Toeslagen. Zo voorkom je dat je later moet terugbetalen.

Hoeveel huurtoeslag kan ik krijgen?

De hoogte van de huurtoeslag wordt bepaald door de combinatie huurprijs, inkomen en huishoudsituatie. Soms komt het voor dat zowel je huurprijs als je inkomen binnen de grenzen valt, maar dat er toch geen recht is op huurtoeslag. Dit komt doordat er wordt gekeken naar de verhouding tussen het inkomen en de huurprijs. Je kunt een proefberekening maken op www.toeslagen.nl om te zien wat er in jouw situatie geldt.

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van huurtoeslag? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Frently.

Maak een afspraak

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.