Hoe zeg ik mijn huurovereenkomst op?

Zorg dat jij je huurcontract rechtsgeldig opzegt om (bewijs)problemen te voorkomen.

Hoe zeg ik mijn huurovereenkomst op?

Wat als je naar een ander huis wilt verhuizen? Hoe zit het met de beëindiging van je huurcontract? Kun je altijd je huurcontract opzeggen? En wat zijn de voorwaarden voor opzegging?

Voorwaarden voor huuropzegging

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan om een huurcontract te beëindigen. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van het type woonruimte waarin je woont: een onzelfstandige of een onzelfstandige woonruimte. Deze voorwaarden zijn ook afhankelijk van het type contract dat je hebt (een tijdelijk contract, een contract voor onbepaalde tijd of een contract voor bepaalde tijd) en hoeveel personen op het contract worden vermeld. Hieronder kun je meer lezen over deze voorwaarden.

De opzegtermijn voor het beëindigen je huurcontract

Volgens de wet eindigt de opzegtermijn altijd op dezelfde dag dat de betaling van de huur is overeengekomen. Daarom moet je jouw huurcontract opzeggen per de 1e dag van de maand. Sommige huurcontracten vermelden dat je jouw huurcontract ook op een andere dag van de maand kunt beëindigen.

Als je elke maand je huur overmaakt, is de opzegtermijn één volledige kalendermaand. Deze periode wordt bij wet bepaald en het is niet toegestaan om een clausule toe te voegen aan het contract die daarmee in strijd is. Met andere woorden: zelfs als in jouw huurovereenkomst staat dat de opzegtermijn twee (of meer) maanden is, heb je slechts één maand opzegtermijn. De enige uitzondering hierop is als je elke twee of drie maanden de huur overmaakt. In dat geval is de opzegtermijn twee, respectievelijk drie maanden. Een opzegtermijn van meer dan drie maanden is niet toegestaan.

Een voorbeeld

Stel, vandaag is het 3 januari 2018 en jij wilt je huurovereenkomst zo snel mogelijk beëindigen. Je maakt elke maand je huur over, dus je hebt reeds ontdekt dat je opzegtermijn één volledige kalendermaand bedraagt. Jij kunt het contract alleen per de 1e dag van de maand opzeggen, want je contract vermeld niets anders. De maand januari is reeds begonnen, dus je kunt je huurovereenkomst rechtsgeldig opzeggen per 1 maart 2018.

zelfs als in jouw huurovereenkomst staat dat de opzegtermijn twee (of meer) maanden is, heb je slechts één maand opzegtermijn

Beëindig je contract per aangetekende brief

Wij raden aan om je verhuurder eerst een e-mail te sturen waarin je aangeeft dat je graag wilt verhuizen, per welke datum en hoe je vanaf dan bereikbaar bent. In deze e-mail vraag je hem om de huuropzegging te bevestigen. Als de verhuurder reageert, dan heb je bewijs dat de opzegging hem heeft bereikt en kun je ervan uit gaan dat je de huur juist hebt opgezegd. Helaas zijn er veel verhuurders die simpelweg niet reageren op een verstuurde e-mail bericht. Ontvang jij geen reactie? Stuur je verhuurder dan een aangetekende brief. Een aangetekend schrijven is een document waarvoor de ontvanger moet tekenen voor ontvangst. Een brief aangetekend versturen doe je via het postkantoor. Het postkantoor geeft jou na de verzending een bewijsje van verzending. Een brief aangetekend versturen kost € 7,95 (peildatum: 2017).

Stuur jij je verhuurder een e-mail, ontvang jij geen reactie en stuur je vervolgens geen aangetekende brief? Als jouw verhuurder op een later moment beweert dat hij je e-mail nooit heeft ontvangen, dan is het aan jou om te bewijzen dat je de huurovereenkomst rechtsgeldig hebt beëindigd en dat de e-mail hem wel degelijk heeft bereikt. Bewijzen dat een e-mail bericht iemand heeft bereikt, is helaas vrijwel onmogelijk.

Meerdere huisgenoten op één huurovereenkomst

Als je een huurcontract deelt met huisgenoten en je wilt verhuizen, treden er helaas wat complicaties op. Je kunt namelijk niet zomaar jouw deel van het huurcontract beëindigen (want er is geen “jouw deel”; je huurt immers het hele huis). Omdat er meer mensen op het contract staan vermeld, kun je de overeenkomst alleen met zijn allen op hetzelfde moment beëindigen. Als alle huurders tegelijkertijd willen verhuizen, is de verhuurder verantwoordelijk voor het vinden van nieuwe huurders.

Als huurder van een zelfstandige woonruimte (een appartement dat je deelt met vrienden/huisgenoten wordt beschouwd als zelfstandige woonruimte), mag je in beginsel een deel van je woning onderverhuren. Wij raden daarom aan om zelf op zoek te gaan naar een nieuwe huurder als één van de medehuurders onverhoopt moet verhuizen. Betaal nooit een administratievergoeding of een bemiddelingsvergoeding aan je verhuurder of makelaar als hij instemt met het vervangen van één huurder voor een nieuwe huurder op het huurcontract. Het in rekening brengen van deze kosten is namelijk niet toegestaan.

Eerdere beëindiging van de huur

Als je een huurcontract hebt getekend voor de duur van bijvoorbeeld één jaar, is het belangrijk om te bepalen of het huurcontract het jou toestaat om je overeenkomst eerder te beëindigen. Een tijdelijke huurovereenkomst kan wél vroegtijdig worden beëindigd, maar een contract voor bepaalde tijd helaas niet. Maak een afspraak op ons kantoor om te achterhalen wat voor type contract jij hebt getekend.

Maak een afspraak

Een contract voor bepaalde tijd moet ook worden opgezegd

Het is belangrijk om te weten dat wanneer je een huurcontract hebt gesloten voor een bepaalde periode – bijvoorbeeld van 1 juni 2019 tot 31 mei 2019 – en je wilt dat de overeenkomst eindigt op 31 mei 2019, je nog steeds een volledige kalendermaand in acht moet nemen voor de opzegging. Als je dit niet doet, dan wordt het contract voor bepaalde tijd automatisch geconverteerd naar een contract voor onbepaalde tijd. Het resultaat is dat de beëindiging een maand later zal plaatsvinden.

Check de huurprijs van je nieuwe woning

Ben je verhuisd? Vergeet dan niet zo snel mogelijk na je verhuizing een huurcheck in te plannen om te achterhalen of de huurprijs van je nieuwe woonruimte te hoog is. Als je Frently inschakelt binnen de eerste zes maanden van je huurovereenkomst, kun je de huurprijs namelijk vanaf het begin van het nieuwe huurcontract verlagen!

Check of jij servicekosten kunt terugkrijgen

Veel verhuurders vragen naast de kale huurprijs ook een maandelijks bedrag voor de servicekosten. De meest voorkomende servicekosten zijn gas, elektriciteit, water, internet, TV, stoffering en meubilering. Servicekosten zijn altijd bedoeld als voorschotbedrag. Elke maand betaal je een bepaald bedrag aan je verhuurder. Aan het einde van elk jaar dient je verhuurder vervolgens te berekenen hoeveel je daadwerkelijk hebt verbruikt. Indien blijkt dat je te veel voorschotten hebt betaald, heb je recht op terugbetaling van het te veel betaalde bedrag. Heb jij nog nooit geld terug gekregen van je verhuurder? Maak dan een afspraak met Frently om de te veel betaalde servicekosten van je huisbaas terug te vorderen.

Maak een afspraak voor de oplevering

Om problemen over de opleveringsstaat van jouw woning en daarmee met de terugbetaling van je waarborgsom te voorkomen, raden we aan om enkele weken voor het einde van de huurovereenkomst een gezamenlijke voorinspectie te houden. Als de verhuurder het dan niet eens is met de voorlopige opleveringsstaat, dan heb je nog voldoende tijd om de woning te herstellen. Let op! Je hoeft natuurlijk niet alle gebreken aan jouw woonruimte te repareren.

Stappenplan

Zeker weten dat jij je huurovereenkomst op een juiste wijze opzegt? Volg dan ons stappenplan:

  1. Ga na of jij je huurovereenkomst überhaupt kunt opzeggen.
  2. Ontdek wat de opzegtermijn van jouw huurcontract is.
  3. Stuur de verhuurder een email om je huur op te zeggen.
  4. Stuur de verhuurder een aangetekende brief als hij niet reageert op je email.
  5. Spreek een datum af om een voorinspectie te verrichten.
  6. Lever de sleutel in op de dag van oplevering en vraag je verhuurder om een bewijs van ontvangst.

Voorbeeldbrief om de huur op te zeggen

Gebruik onze voorbeeldbrief om de overeenkomst met jouw verhuurder op te zeggen. Maak een kopie van je brief, stuur hem per aangetekende post naar je verhuurder en bewaar het bonnetje op een veilige plek.

Wil je verhuizen en heb je nog andere vragen? Neem gerust contact op met Frently.

Maak een afspraak

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.