Hoe jij de maximale huurprijs van je kamer kunt berekenen

In acht stappen weet jij wat jouw kamer mag kosten

Hoe kan ik de maximale huurprijs van mijn kamer berekenen?

Elke woonruimte is gebonden aan een maximaal toegestane huurprijs. Het berekenen van die maximale huurprijs is echter niet gemakkelijk. Deze berekening gebeurt aan de hand van een wettelijk puntenstelsel. Daarbij spelen de oppervlakte, het aantal medebewoners en de gemeenschappelijke voorzieningen een rol. In deze blog proberen we je in grote lijnen zo goed mogelijk uit te leggen hoe de maximale huurprijs tot stand komt. Vanwege de complexiteit van de huurprijs wetgeving is het helaas niet mogelijk om alle uitzonderingen in deze blog te bespreken. De daadwerkelijke maximale huurprijs kan dus iets afwijken. In deze blog beperken we ons tot de puntentelling met betrekking tot onzelfstandige woonruimten (kamers).

Het woningwaarderingsstelsel

Er bestaan twee verschillende puntentellingen (woningwaarderingsstelsels) voor het berekenen van je maximale huur. Allereerst dien je te bezien welke puntentelling voor jouw woonsituatie geldt:

Onzelfstandige woonruimte

Een onzelfstandige woonruimte is een kamer of een studio met gedeelde voorzieningen. Indien je het toilet en/of de keuken deelt met andere bewoners, dan huur je een onzelfstandige woonruimte.

Zelfstandige woonruimte

Een zelfstandige woonruimte is een kamer of appartement met een eigen toilet èn een eigen keuken. Deel je de badkamer, maar heb je wel een eigen toilet en keuken, dan huur je een zelfstandige woonruimte.

De puntentelling voor onzelfstandige woonruimten

Het woningwaarderingsstelsel voor onzelfstandige woonruimten bestaat uit acht onderdelen.

1. Oppervlakte

De oppervlakte van de door jou gehuurde kamer speelt de grootste rol bij het bepalen van het puntenaantal. Elke vierkante meter is goed voor vijf punten. De oppervlakte van de kamer dient te worden gemeten op 1,50 meter hoogte. Ruimten lager dan 2,10 meter krijgen geen punten in het onderdeel oppervlakte. Een kamer van 12 m2 krijgt dus 12 x 5 = 60 punten.

2. Verwarmingsmogelijkheden

Een kamer verwarmd door een gaskachel krijgt drie punten. Wordt een kamer verwarmd middels centrale verwarming, dan dient de oppervlakte te worden vermenigvuldigd met 0,75. Een kamer van 12 m2 krijgt dus 12 x 0,75 = 9 punten.

3. Kookgelegenheid

Een eigen keuken in een afzonderlijk vertrek of een eigen keuken in een kamer groter dan 25 m2 levert twintig punten op. Een eigen kookgelegenheid in een kamer tussen de 15 en 25 m2 levert tien punten op. Voor een gemeenschappelijke keuken krijg je vier punten. Deel je de keuken echter met meer dan vijf huisgenoten óf bevindt je eigen keuken zich in een kamer kleiner dan 15 m2, dan krijg je voor dit onderdeel geen punten.

4. Toilet

Een eigen toilet levert twaalf punten op. Een gemeenschappelijk toilet twee punten. Deel je het toilet met meer dan vijf huisgenoten óf is je toilet enkel via de buitenlucht te bereiken, reken hier dan nul punten.

5. Wasgelegenheid

Een eigen douche of bad geeft vijftien punten. Een gemeenschappelijke douche of bad voor minder dan negen kamers levert drie punten op. Indien jij je douche moet delen met negen kamers of meer dan hoef je voor de douche geen punten te noteren.

Een eigen wastafel levert tien punten op, een gemeenschappelijke wastafel voor minder dan zes kamers is goed voor twee punten en een wastafel behorende tot meer dan vijf kamers levert geen punten op.

6. Kwaliteitsfactoren

Indien je beschikt over een thermostatische regelknop op je radiator(en), krijg je drie punten extra.

Een eigen buitenruimte groter dan 10 m2 levert negen extra punten op. Voor een eigen buitenruimte met een oppervlakte tussen de 4 m2 en 10 m2 worden drie punten bijgeteld. Voor een gemeenschappelijke buitenruimte groter dan 10m2 worden zes punten toegekend en indien de oppervlakte van de buitenruimte tussen de 4 m2 en 10 m2 groot is, twee punten. Een buitenruimte kleiner dan 4 m2 levert nul punten op.

Ten slotte kijken we of je beschikt over een fietsenberging. Bij aanwezigheid van een eigen afsluitbare fietsenberging, krijg je zes punten. Aan een gemeenschappelijke fietsenberging worden drie punten toegekend. Is de fietsenberging kleiner dan 2 m2 per kamer, dan worden geen punten toegekend voor dit onderdeel.

7. Aftrekpunten

Het zevende onderdeel voor de berekening van jouw maximale huurprijs betreft het onderdeel aftrekpunten.

  • Wanneer de totale vloeroppervlakte van jouw kamer kleiner is dan 10 m2, dan mag je tien punten van het totaal aantal punten aftrekken.
  • Hetzelfde geldt voor de situatie waarbij de ruitoppervlakte in je kamer kleiner is dan 0,75 m2.
  • Ook worden tien punten afgetrokken wanneer tegenover het raam een gevelwand ligt binnen een afstand van vijf meter.
  • Tenslotte worden er vijftien punten afgetrokken van het puntenaantal bij extreme omstandigheden in de woonomgeving in de vorm van geluidsoverlast ten gevolge van spoor- of weglawaai.

Het is belangrijk om te vermelden dat punten voor een bepaalde voorziening maar één keer worden toegekend in die zin dat een eigen wastafel tien punten oplevert, maar als je tevens beschikt over een gemeenschappelijke wastafel, je daarnaast niet ook nog twee punten krijgt. Enkel de eigen wastafel telt in dat geval mee voor het puntenaantal.

8. Rijksmonument of beschermd stadsgezicht

Indien jouw woonruimte is gelegen in een Rijksmonument mag de verhuurder 50 punten bij het puntenaantal van jouw woonruimte optellen. Een woonruimte is een rijksmonument als deze is ingeschreven in het rijksmonumentenregister.

De maximale huurprijsgrenzen

Heb je alle punten genoteerd en bij elkaar opgeteld? Kijk dan in dit bestand welke maximaal toegestane huurprijs bij dit puntenaantal hoort. Let op! Dit betreft de kale huurprijs. Eventuele servicekosten moeten nog bij dit bedrag worden opgeteld. Gemiddeld verbruikt een huurder zo’n 75 euro per maand aan servicekosten.

Beschermd stadsgezicht

Onder bepaalde voorwaarden mag een verhuurder 15% bij de maximaal toegestane huurprijs optellen. Hiervan is sprake als jouw woonruimte;

  1. is gelegen in een beschermd stadsgezicht én;
  2. je verhuurder kosten heeft gemaakt met betrekking tot de karakteristieke monumentale elementen van de woning én;
  3. je verhuurder heeft aangetoond dat deze kosten noodzakelijk waren én;
  4. deze kosten niet verwaarloosbaar zijn én;
  5. de verhuurder deze kosten recentelijk heeft gemaakt.

Kom je er niet helemaal uit of wil je liever dat wij een berekening voor je uitvoeren? Maak gerust een vrijblijvende afspraak op ons kantoor.

Maak een afspraak

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.