Aanrader: Stage lopen bij Frently

Benieuwd naar de rechtspraktijk?

Aanrader: stage lopen bij Frently

Herken je jezelf in het volgende? De studie rechten past goed bij je en je wilt later in dit vakgebied gaan werken. Toch mis je in de studie een stukje praktijk. Je wilt wat je hebt geleerd toepassen en hierbij mensen helpen. Met deze gedachte solliciteerde ik bij Frently en een paar weken later kon ik aan de slag.

De eerste dag

Zo’n eerste dag blijft toch spannend. Je bent benieuwd naar je collega’s en je wilt aan hun verwachtingen voldoen. Deze spanning bleek onnodig, zodra ik de deur van het Frently kantoor binnenstapte voelde ik mij meteen op mijn gemak. Mijn eerste dag bestond vooral uit meekijken met mijn collega’s en het leren van de basisdingen. Na de eerste dagen verbaasde ik mij erover hoeveel procedures per week bij Frently worden gestart. Ik vroeg mij af of er dan zoveel huurders in Groningen zijn die teveel huur betalen. Mij werd verteld dat bijna iedereen teveel huur betaalt. ‘Dat kan toch niet waar zijn?’ Maar tijdens mijn stage kwam ik erachter dat mijn collega’s niet hadden overdreven.

Wat doe je op een dag bij Frently?

Een van de grootste taken als stagiair is het verrichten van huurchecks. Bij een huurcheck meet je de kamer/het appartement van een huurder en bekijk je over welke faciliteiten de kamer beschikt. Na de huurcheck mag je aan de huurder vertellen op hoeveel huurverlaging hij recht heeft. Dit vind ik het mooiste moment van een huurcheck. Helemaal als je een huurder kan vertellen dat zijn huurprijs €95,00 euro te duur is. Iedereen wordt toch blij van zo’n mededeling? Ik in ieder geval wel. Na de gratis huurcheck is het aan de huurder om te beslissen of zij een procedure willen starten. De meeste huurders willen dit graag, omdat ze hun geld liever aan andere dingen uitgeven dan aan hun huur.

Naast de huurcheck is onder andere het contact met huurders een belangrijke taak. Huurders mogen bij vragen altijd langskomen op kantoor of telefonisch contact met Frently opnemen. Je probeert ze dan zo goed mogelijk te helpen. Door deze onverwachte telefoontjes of bezoekjes blijven de dagen bij Frently erg divers en leer je iedere keer weer nieuwe dingen. Een andere taak is meer administratief, omdat er bij een procedure veel papierwerk komt kijken. Alle inkomende stukken zoals het contact met de huurcommissie, de verhuurder en de huurder moeten worden verwerkt. Door de juiste verwerking weten we wanneer een zitting is en wanneer een uitspraak onherroepelijk is etc.

Wat leer je bij Frently?

Inmiddels loopt mijn stage bij Frently bijna tot zijn einde. Tijdens mijn stageperiode heb ik eigenlijk een spoedcursus huurrecht doorlopen. Voorafgaand aan mijn stage had ik geen weet van je rechten als huurder en zou ik ook schrikken als mijn verhuurder een brief stuurt met de mededeling ‘’Volgende maand moet je je woning verlaten’’. Inmiddels weet ik dat je deze brief in eerste instantie kunt negeren, omdat het niet conform de wet is. Je verhuurder mag dit alleen doen als:

  1. Jij geen goede huurder bent, omdat je een wietplantage hebt of als je een betalingsachterstand hebt. Dus na 1 of 2 feestjes in je kamer of een kapot raam heeft je verhuurder geen recht om jou huurovereenkomst op te zeggen.
  2. Je verhuurder de woonruimte zelf dringend nodig heeft. Hier wordt bijvoorbeeld aan voldaan als hij de woning wil slopen of renoveren, maar dan moet je verhuurder jou wel een verhuiskostenvergoeding betalen.
  3. Het bestemmingsplan van jouw woning verandert. Dit is bijvoorbeeld het geval als jouw verhuurde een winkelpand van jou woning wil maken en dit past binnen het geldende bestemmingsplan. In dit geval geldt ook dat jouw verhuurder je dan een verhuiskostenvergoeding moet betalen.

Dit is nog maar een van de vele dingen die ik bij Frently heb geleerd. Naast de juridische kennis is ook mijn gespreksvoering verbeterd en ik heb in lange tijd niet zoveel Engels gesproken als tijdens mijn stage. Het is leuk om onderdeel te zijn van een team die gespecialiseerd is op een specifiek gebied binnen het recht. Van te voren had ik niet verwacht dat ik zo vrij werd gelaten tijdens mijn stagedagen en ook eigen verantwoordelijkheden zou krijgen. Bij niets werd gezegd: ‘’Laat mij maar even’’, maar mijn collega’s leerden het aan mij zodat ik het in het vervolg zelf kon. Ik heb echt een leuke tijd gehad bij Frently en ik raad je zeker aan om ook ergens stage te gaan lopen. Helemaal als je de kans krijgt om bij Frently stage te gaan lopen!

Lijkt het jou leuk om stage te lopen bij Frently? Kijk dan op onze vacaturepagina of wij op dit moment op zoek zijn naar een nieuwe stagiair(e). Wie weet maak jij binnenkort onderdeel uit van team Frently!

Maak een afspraak

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.